Het einde van copywriters

Het einde van copywriters

Relax. Het einde van copywriting door copywriters van vlees en bloed is nog niet voor meteen. Maar naarmate technologie natuurlijke taal steeds beter begrijpt, komt ook het produceren van natuurlijke taal steeds dichterbij. Er zijn zelfs al tools die beweren copywriters te vervangen. Is ons einde nabij?

Zetten we even een stapje terug

Sommige technologieën die nu al (een tijdje) bestaan kunnen menselijke taal vrij goed begrijpen. En dit dankzij Natural Language Processing. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in literatuuronderzoek en toegepast in chatbots.

Een script of algoritme herleidt een zin tot verstaanbare elementen en detecteert de logische verbanden ertussen. Zo kan onder meer de betekenis van een uiting bepaald worden.

Met Natural Language Generation wordt, zoals je kan raden, taal gegenereerd. Wanneer het gaat om tools die copywriters willen vervangen, gebeurt dit op basis van gestructureerde data.

De input kan je zien als een soort vragenlijst of formulier. Je vult de velden netjes in en wat je terugkrijgt is een volledige tekst, volgens de regels van de kunst opgesteld. Of liever, volgens de regels van het algoritme.

Show me the money

Deze betalende tools worden aangeprezen als een mooie kostenbesparing. Je hoeft immers geen copywriter in te schakelen. Enkel zelf wat input geven, op de knop drukken en genieten van het resultaat. Dat is althans de belofte van deze tools.

Laten we een aantal voorbeelden onder de loep nemen, vooraleer we steigeren op ons paard en luid roepen dat computers copywriters nooit zullen kunnen vervangen. (Dat doen we straks wel.)

Title generators

Zoals je wel vermoedt, doen title generators niets meer dan een titel voor je genereren. Omdat de input doorgaans slechts uit één woord bestaat, is het resultaat een hilarische lijst van gepaste en ongepaste voorstellen.

Probeer zeker eens de title generator van Tweak Your Biz. De tool neemt jouw kernwoord en dropt het in eender welke catchy title die ooit kliks heeft opgebracht. In het voorbeeld hieronder is het kernwoord ‘copywriter’.

Een paar toppers onder de suggesties:
. Shhhh… Listen! Do You Hear The Sound Of Copywriter?
. Marriage And Copywriter Have More In Common Than You Think
. Joseph’s Stalin’s Secret Guide To Copywriter

(Deze tool doet absoluut niéts voor jouw productiviteit, maar wel voor je humeur.)

Copy generators

Een copy generator doet meer. Op basis van een aantal velden die je invult, maakt deze tool bijvoorbeeld een volledige landingspagina. Maar input = output. In het voorbeeld hieronder zien we Podia aan het werk. Podia plakt jouw woorden letterlijk in standaardzinnetjes. Soms werkt het, soms niet.

Funnel Scripts is een voorbeeld van een software programma dat nog iets verder gaat. Ook hier wordt met standaardzinnetjes gewerkt, die samen een bepaald script vormen. Je maakt er verschillende teksttypes mee, bijvoorbeeld sales copy of e-mails. De belofte: ‘Get all your writing done without hiring a copywriter!’

Content generators

Kunnen we dan nog beter? Jazeker. Er zijn Content Generators (AI Content Generator of Article Spinners) die volledige artikels genereren, SEO-geoptimaliseerd. Maar ook hier is de input cruciaal. Èn lage verwachtingen, die heb je ook nodig als je tevreden wilt zijn van het resultaat.

Nooit!

Zijn we dan nu op het punt gekomen dat we onze verontwaardiging vrij spel geven. Mogen we dan nu protesteren, op onze borst kloppen en beweren dat je een goede copywriter nooit kan vervangen door een computer? Ja, laten we dat maar doen voor de goede orde.

Maar wat maakt ons echt uniek en onmisbaar? Ik zou zeggen: humor. Creativiteit. De unieke associaties die het brein van elke copywriter maakt op basis van zijn of haar eigen ervaringen.

Maar of we werkelijk nooit ten prooi zullen vallen aan automatisatie… En of we nooit op het lijstje van uitgestorven jobs komen te staan… Dat is voer voor discussie.