Charlotte Vermeersch over ondernemen

Charlotte Vermeersch over ondernemen

Charlotte Vermeersch is al meer dan 10 jaar gespecialiseerd in logo-verhalen en huisstijlen. Zo helpt ze ondernemers met het creëren van een merkidentiteit die in het verlengde ligt van hun persoonlijkheid. 

Ik ontmoet Charlotte voor een gesprek. We praten een uurtje, met een kopje koffie, in haar gezellig salon. Ze heeft een interessant parcours afgelegd en blijkt boordevol tips te zitten. 

HOE HET ALLEMAAL BEGON

In 2009 schreef de gemeente Zulte -Charlotte’s thuisbasis- een wedstrijd uit. De uitdaging: een nieuw logo. Toen Charlotte dit te horen kreeg, twijfelde ze niet. “Ik ben zeer competitief. Als ik meedoe aan een wedstrijd, doe ik mee om te winnen. Ook al moet ik er mijn slaap voor laten”. Ze won.

Hiermee had ze aandacht getrokken en zette ze de stap om in bijberoep te starten. Dit was voor haar ook een manier om meer variatie te hebben. “Als je voor een bedrijf werkt als grafisch ontwerper, zijn veel ontwerpen gelijkaardig omdat je een bepaalde huisstijl volgt. Ik miste het om met alle kleuren te werken en wou ook voor verschillende sectoren kunnen werken.”

Pas zeven jaar later waagt ze de sprong om voor zichzelf te starten in hoofdberoep. Op een positieve manier ‘gepusht’ door een collega ondernemer. Die nam haar ook op sleeptouw om haar netwerk uit te breiden. “Na die eerste netwerkevents voelde ik mij niet zo groot eigenlijk”, vertrouwt ze me toe. “Ik moest nog wat extra spinazie eten (lacht). Sowieso vind ik nu, als je de sprong waagt om zelfstandige in hoofdberoep te worden, moet er minstens één iemand achter jou staan. Iemand met een netwerk, die je helpt.”

WAAROM LOGO’S?

“Dat past bij mijn perfectionistische aard, want een logo, dat is iets dat perfect moet zijn. Bovendien is een specialisatie een goede manier om je te onderscheiden van andere grafisch ontwerpers.”

Dat ze een passie heeft voor logo’s en huisstijlen én een onderscheidende aanpak, is overduidelijk wanneer we iets dieper ingaan op design. “Ik ontwerp echt voor personen, ik let op hoe die persoon praat, beweegt, zich kleedt… Wanneer ik een logo moet ontwerpen voor iemand die ik nog niet gezien heb, merk ik dat dat zeer moeilijk is.”

“Eén van de uitdagingen is om goed te luisteren naar je klant en iets unieks te maken. Daarom sta ik erop om inkijk te geven in het volledige ontwerpproces: van inspiratie tot schetsen, van opbouw tot finaal resultaat. Zo bewijs ik goed geluisterd te hebben naar de wensen van de klant en er toch een eigen ‘Studio Stijl’ aan te geven.”

Of ze veel logo-afknappers ziet? “Veel. Te ingewikkelde logo’s. Of met te weinig contrast. En logo’s of donkere letters met schaduwen, dat zou moeten verboden worden (lacht). Je moet eigenlijk met je ogen half dicht van ver en van dicht kunnen zien wat er staat.”

HOE ZIET JOUW CREATIEF PROCES ERUIT?

Charlotte rekt doorgaans 4 weken uit voor een project. De eerste drie weken doet ze inspiratie op, maakt ze moodboards en schaaft ze haar ideeën bij. De vierde week gaat ze aan de slag aan haar computer en krijgt alles vorm. “Klanten geven mij die tijd en laten mij werken. Dat toont vertrouwen, anders zouden ze bellen om te vragen of het wel lukt en of ik nog vragen heb. Dat is aangenaam werken, maar maakt de dag van de presentatie wel spannend voor ons allebei.” 

“Het liefst presenteer ik op vrijdag. Dan kan ik daarna iets gaan drinken met vriendinnen, ontspannen en even stilstaan bij het resultaat.“ Pauzes inlassen, stilstaan bij wat je doet, vindt Charlotte belangrijk. Door het leven hollen en alleen maar werken, heeft ze gehad. 

Wanneer ik haar vraag of ze een favoriete quote heeft, antwoordt ze: “Ik heb een heel mapje vol quotes “. Ze denkt na. “Leef je mooiste leven. En dat is zowel voor werk, als privé. Die twee moeten in balans zijn.

BEN JE FREELANCER, ZELFSTANDIGE OF ONDERNEMER?

Daar hoeft Charlotte niet over na te denken, ze is ondernemer. “Als freelancer werk je ook in naam van bureaus. Die fase ben ik al ontgroeid. En zelfstandige klinkt alsof je er alleen voor staat. Als ondernemer werk je niet alleen voor je bedrijf maar ook aan je bedrijf. En je bent omringd door mensen die je daarin steunen.”

We hebben het uitgebreid over haar traject met een ondernemerscoach. “Daar heb ik veel aan gehad. Ik ben hem super dankbaar. Hij kwam hier twee dagen in mijn living met een flipchart alles doorspreken: offertes, prijzen, wie ik ben, mijn pitch, mijn doelgroep,… En dan merk je dat je daar eigenlijk nog onvoldoende over nagedacht hebt. Of net te veel, en te chaotisch.”

“Ik was toen ook nog heel onzeker. Dat was de eerste keer dat ik iemand zoveel inkijk gaf. Ik ben zo eerlijk mogelijk geweest en ben nog altijd blij dat ik hem zoveel vertrouwen gegeven heb. Mijn grootste issue lag bij het maken van offertes en dat proces verloopt nu veel efficiënter. Als een opdracht dan niet doorgaat, ben ik er niet meer zoveel tijd aan kwijt en krijg ik het snel terug uit mijn gedachten.”

NETWERK JE GRAAG?

Ik weet dat Charlotte heel regelmatig te vinden is op netwerkevents en ben benieuwd of ze dat nu ècht graag doet. 

“Vroeger deed ik dat af en toe, maar niet met veel goesting. Maar het is noodzakelijk om je agenda gevuld te houden. Daarom doe ik het nu zeer regelmatig, ook wanneer het eigenlijk te druk is.”

Een andere manier die ze toepast om in contact te komen met potentiële klanten is LinkedIn. “Het verbaast me soms wie reageert op een post, soms zijn dat mensen die ik al lang niet meer gezien heb. Af en toe krijg ik zelfs telefoon van iemand die ik niet ken omdat ze een post van mij gezien hebben op LinkedIn. En ook zij die niet reageren hebben het vaak wel gezien, aan hun reactie te horen bij een volgende meeting.”

Het liefst werkt Charlotte voor mensen met wie het klikt. “Ik ben ervan overtuigd dat mensen met jou werken om wie je bent, dan pas om wat je doet.”

ALLE TIPS OP EEN RIJTJE

Doorheen het gesprek geeft Charlotte veel tips mee voor startende en niet-meer-zo-startende zelfstandigen. Ik pik er 5 uit:

  1. specialiseer je en hou je focus
  2. hou vol bij hobbeligheden op je parcours
  3. steek structuur in je dag
  4. las pauzes in om stil te staan bij wat je doet
  5. kom buiten en sport

Tot slot vraag ik haar wat ze vindt van ‘Chambre d’amis’ als titel voor deze artikelenreeks. Zelf had ik een boontje voor ‘Freelancers in bars getting coffee’, maar dat schreef ik af omdat te weinig mensen de link leggen met ‘Comedians in cars getting coffee’. Eén van mijn favoriete Netflix-series, die helaas weinig mensen blijken te kennen. We overlopen een aantal alternatieven; ‘Van A tot Z’, ‘Koffieklap’,… 

Afsluitend zegt ze: “Maak er maar iets gezelligs van! Dat zorgt voor extra frisse lucht tussen deadlines door.”