Frederik Eraly over ondernemen

Frederik Eraly over ondernemen

Frederik en ik spreken af in de Vooruit in Gent. Temidden een gezellig drukte vertelt hij mij hoe hij zijn kinderdroom aan het realiseren is.

Hoe ben jij de wereld aan het veranderen?

Ik kader mijn eerste vraag zo: “Naar het schijnt pitchen Amerikaanse ondernemers hun product of dienst door te beginnen met ‘Here’s how we’re gonna change the world’. Belgen zijn meestal meer bescheiden, maar toch is mijn vraag ‘Hoe ben jij de wereld aan het veranderen?’.

“Een paar maanden geleden ben ik mijn eigen productiehuis gestart, Trivial Time. We maken video’s van start tot finish: scenario, filmen, monteren, produceren, regisseren,… ook marketing en strategie. Wat betekent dat we meedenken met onze klanten over het verhaal dat ze willen brengen. Welke waarden we meegeven, welke boodschap… en met welk doel.”

“En hoe we de wereld veranderen (glimlacht), ‘We see the sky differently’. Dat is onze slogan, daar staan we voor. We bekijken het anders door dynamische en ritmische audiovisuele ervaringen te creëren, in een eigen creatieve verhaalvorm die de kijker doet bewegen.”

De realisatie van een kinderdroom

Dat zijn leven zou draaien om video’s maken, heeft Frederik altijd al geweten. Van jongs af aan kijkt hij naar de wereld met grote nieuwsgierigheid en vaak met de camera in de hand.

“Wat ik nu met Trivial Time doe is, wat ik lang als beroep gedaan heb. Ik heb veel ervaring opgedaan en kon eigenlijk heel toffe projecten doen. Maar ik wou niet blijven stilstaan. Ik wou mijn eigen baas zijn en kunnen uitvoeren wat in mijn hoofd zit.”

Of de opstart meevalt? “Het is spannend. Ondernemen is durven en fouten maken, alleen dan leer je hoe het beter kan. Het is ook keihard werken. Maar ik doe dat met zo veel goesting.”

Wat is het verschil tussen ondernemen en freelancen?

“Een ondernemer doet een idee groeien en voert het uit. Je kan alles zelf beslissen en voortdurend bijleren en innoveren. Een freelancer blijft uiteindelijk altijd in opdracht voor iemand anders werken. Die leert natuurlijk ook veel bij, maar op een andere manier.

“En als je iets zou kunnen ditchen uit je bestaan als ondernemer, wat zou dat dan zijn?”, vraag ik. “Als iemand mijn excelsheets zou kunnen invullen, dat zou tof zijn. (lacht) Ik gebruik ze voor offertes, maar ik verlies daar echt veel tijd mee.”

Welke opdrachten weiger je?

“Ik zeg soms nee als een bedrijf mij inhoudelijk niet ligt of wanneer ik mijn stempel niet kan drukken op het project. Dan doe ik het niet. Er moet een bepaalde affectie zijn met de klant, anders kan ik die niet doorgeven in de video.”

En wat hij zou doen met een onbeperkt budget en volledige carte blanche? “‘Het Eiland 3’ maken, samen met Jan Eelen. Dus als hij interesse heeft… (lacht).”

“Of een film. We hebben onlangs een filmprijs gewonnen voor een kortfilm. Alleen al genomineerd worden voor een prijs op een festival was een droom die werkelijkheid werd. Je werkt daar zo hard voor.”

Wat zal er over 10 jaar anders zijn?

“Er staat zoveel te gebeuren. We staan aan het begin van de evolutie van het digitale… En de koeien van camera’s van vroeger worden vervangen door kleinere toestellen, wat het makkelijker maakt voor iedereen om video’s te maken. We gaan naar kleiner opnemen en kwalitatiever afspelen.

“5G zal het makkelijker maken om grote bestanden te bekijken en uit te wisselen. Video is nu al de maatstaf en gaat nog zo veel belangrijker worden in de toekomst.”

Zelf vind ik de evoluties op het vlak van VR en AR heel leuk, dus vraag ik me af of videomaker Frederik daar niet ook mee bezig is. “Dat is echt een vak apart, ik lees er wel veel over. Maar VR is vandaag gewoon nog veel te duur. Maar dat zal beteren. En dan pas je nieuwe kleren in je badkamer en moet je niet meer naar de winkel.”

Ik stel voor om volgende keer virtueel af te spreken, ervan uit gaande dat de Vooruit over enkele jaren een virtuele omgeving zal hebben. Dan zitten we thuis in de zetel én aan een tafeltje in de Vooruit. Maar dat ziet Frederik niet zitten.

“Persoonlijk contact vind ik heel belangrijk. Zelfs Skype is niet hetzelfde. Als ik een project opstart vind ik het ook belangrijk om de persoon te zién voor wie de video is.”

Wil je nog iets kwijt?

“Ja. Als je vast zit in je job en je hebt het gevoel dat je verder wil groeien, maar dat niet kan, dan moet je echt durven springen in dat ondernemerschap. Het is moeilijk om iets van nul op te bouwen en je verdient geen bakken met geld, maar als het iets is wat je wilt, dan moet je ervoor gaan. En is het niets voor jou, ga dan terug in loondienst werken. Niets is definitief.

Er zit iemand voor me die met volle teugen aan het genieten is van het avontuur. We praten nog lang verder. Al onze favoriete films en series passeren de revue. Conclusie van de avond: ‘Het Eiland seizoen 3’, dat zou toch fantastisch zijn.