Tom Dejonghe over copywriting en freelancen

Tom Dejonghe over copywriting en freelancen

We gaan aan een tafeltje zitten in een brasserie, op de markt van Toms thuisstad Tielt. “Ik kom hier eigenlijk nooit”, zegt Tom, die zo al meteen te kennen geeft dat hij meestal te vinden is … achter zijn bureau. We krijgen een goed geserveerde thee en koffie en vliegen er meteen in.

Hoe stel jij jezelf voor?

“Hangt ervan af tegen wie. De meest mensen kennen copywriting niet of denken dat het iets te maken heeft met copyright. Dan zeg ik dat ik teksten schrijf. Bij mensen uit het vak ga ik iets dieper in op mijn specialisatie. Ik schrijf bijvoorbeeld veel voor de financiële en de technologiesector.”

Of hij vaak naar netwerkevents gaat? Nee. “In het begin deed ik dat, maar je moet daar de juiste persoon voor zijn en ik kan moeilijk over koetjes en kalfjes praten. (lacht) Daarentegen, onlangs was ik op een event als journalist en dat gaat wel. Dan zit ik in die rol en kan ik iedereen aanspreken.”

“Maar ik geloof wel in netwerken. LinkedIn in real life. Ik denk dat dat veel opbrengt, als je dat goed kan. Bij mij loopt het anders. Mijn werk is mijn visitekaartje. Mensen lezen iets van mij en vragen mij of ik ook dit of dat kan doen voor hen. Dat levert mij veel op en daarom hou ik voor mezelf aan: ‘Je bent maar zo goed als het laatste wat je gedaan hebt.’”

Zie jij jezelf als freelancer, zelfstandige of ondernemer?

Hij denkt lang na en zegt daar eigenlijk niet bij stil te staan. Luidop denkt hij verder: “Ondernemer denk ik niet. ‘Freelancer’ heeft dan misschien weer een wat negatieve bijklank. Hoewel het onderscheid me eigenlijk niet zoveel kan schelen. (lacht) Och, noem mij dan maar zelfstandige.”

“Ik heb geen groots plan. Ik wil gewoon leven van wat ik doe en doen wat ik graag doe. We zijn wel met twee, maar ik heb geen ambities om een bedrijf te leiden.”

En of hij iets liever anders zou zien in zijn bestaan als zelfstandige? “Vroeger zou ik gezegd hebben dat ik het miste om collega’s te hebben, maar zoals ik net al zei: we werken nu met twee. Ook de administratie valt wel mee, we gebruiken geen ingewikkelde tools en maken het ons niet te moeilijk.”

“Wel zou ik een betere work-life-balance willen. Veel freelancers worstelen daarmee, hoor. Vooral in het begin denk je: ik moet werk hebben, ik mag geen nee zeggen. Maar dat mag wel.”

Hoe evolueert copywriting?

“Vandaag is het evident dat we voor online schrijven. Mijn laatste brochure maakte ik vorig jaar en sindsdien schreef ik misschien nog één flyer. Vooral de golf van contentmarketing wordt steeds groter.”

“Wat vind je van de evolutie dat er steeds meer marketingskills gevraagd worden van copywriters?”, vraag ik. “Ik zit redelijk aan de kant van de journalistiek”, legt Tom uit. “Dus bij mij valt dat wel mee. En ik heb ook veel bijgeleerd van mensen met wie ik samenwerk, daar heb ik geluk in gehad. Bovendien kan je je bijscholen, hé.”

Lees je soms voor je plezier of om inspiratie op te doen?

“Ik word betaald om te lezen. (lacht) Ik lees veel interessante boeken na. Zo leer ik veel bij. Ik redigeer, geef mijn ideeën en denk mee na. Dat samenspel met auteurs is doorgaans zeer interessant.”

Inspirerende quotes heeft hij niet boven zijn bureau hangen. Hij heeft vanzelf de discipline om goed door te werken, zegt hij. “Als freelancer zegt niemand je wat je moet doen, behalve de klok.” (lacht)

Heb je tips voor wie het overweegt te freelancen?

“Ja. Ik spreek nu uit eigen ervaring, maar ik weet dat je als werknemer van een groot bedrijf soms lang ongelukkig kan zijn. Je zit in een gouden kooi en het is moeilijk om afscheid te nemen van werkzekerheid en mooie loonsvoorwaarden. Als je in dat geval zit, weet dan dat je ook zachtjesaan kan beginnen, in bijberoep.”

“En als je freelancet … Persoonlijk werk ik niet zomaar voor iedereen. Er moet een bepaalde hartelijkheid zijn. Misschien vind ik dat belangrijk omdat ik niet meer collega’s heb, maar ik wil me als een team voelen met mijn klant. Ik vind dat belangrijk, om een warm contact te hebben.”

Ook met collegafreelancers is het leuk een warm contact te hebben, bedenk ik me. Alleen bij LinkedIn in real life krijg je een glaasje advokaat met slagroom bij de koffie. En breng je elkaar aan het lachen.