Deborah De Bleyser over de sprong naar het zelfstandigenbestaan

Deborah De Bleyser over de sprong naar het zelfstandigenbestaan

In een rumoerig café op de Korenmarkt in Gent, ontmoet ik ontwikkelingscoach Deborah. Wat volgt is een inspirerend gesprek, waaruit ik minstens één iets onthoud: het is perfect ok om niet heel precies te weten wat je wilt.

WAT DOE JE?

“Ik doe verschillende dingen, maar in grote lijnen heeft het allemaal te maken met het ontwikkelen van mensen en organisaties. Ik coach, geef advies in change management, doe aan loopbaanbegeleiding en stel mij daarnaast ook open voor onverwachte opportuniteiten die mijn pad kruisen.”

Dat is vrij divers, maar er zit een verhaal achter. “Toen ik bij Vlerick werkte had ik een afwisselende job die op papier supertof klonk. Maar als ik dan bekeek welke taken het vaakst voorkwamen en van welke ik het meeste energie kreeg, klopte de verhouding op een bepaald moment niet meer voor mij. Ik probeerde wel aan job crafting te doen, maar daarin botste ik op grenzen.”

“Omdat het onderwerp van leren en ontwikkelen me interesseerde, de bedrijfscultuur me goed lag en ik leuke collega’s had, heb ik er heel lang over gedaan om te beslissen weg te gaan. Misschien was het net omdat ik zo lang twijfelde, dat het ook duidelijk werd dat ik niet 100% wist wat ik wou. Uiteindelijk heb ik de sprong gewaagd naar het zelfstandigenbestaan, maar bewust met een zeer brede positionering. Zo kan ik verschillende nieuwe activiteiten  ‘uitproberen’. Ik geef mezelf nu minstens een jaar om te ontdekken wat werkt voor mij en waarop ik wil focussen. 

Haar ex-collega’s hoeft Deborah trouwens niet helemaal te missen. Met sommigen ervan werkt ze nog steeds samen, aangezien Vlerick een van haar klanten is. “Ik heb nu een andere rol, maar het voelt niet raar aan. Het is net heel natuurlijk.”

IS HET BELANGRIJK VOOR JOU VOOR WIE JE WERKT?

“Ja. Loyauteit vind ik heel belangrijk. Ik heb drie grote klanten en die zijn elk actief in een ander vak. Ze zijn geen concurrenten van elkaar. Wanneer iemand mij dus vraagt welke business school de beste is, kan ik gewoon Vlerick zeggen zonder dat antwoord te moeten wikken en wegen.”

“Er moet ook een klik zijn en dat is vanuit het standpunt van de klant ook zo. Als je als bedrijf kiest voor een coach, dan kies je voor een bepaalde stijl of persoonlijkheid waarmee het echt matcht. Alleen dan kan die een transformatie goed begeleiden.”

WAT VIND JE MOEILIJK?

Heel snel volgt het antwoord: “Ik mis IT support.” Herkenbaar.

“En beschikbaarheden doorgeven. Als verschillende klanten tegelijk naar je beschikbaarheid vragen en ze allebei een samenwerking willen opstarten, bestaat de kans dat je met een agendaconflict komt te zitten. Dus hoe ga je daarmee om in het doorgeven van je beschikbaarheid? Dat vind ik lastig.”

“Ik heb altijd gedacht dat ik het er moeilijk mee zou hebben om geen collega’s meer te hebben. Maar mensen met wie je goed overeenkomt, blijf je sowieso zien. En aangezien ik voortdurend met mensen werk, is het nooit eenzaam.”

BEN JE EEN ONDERNEMER, ZELFSTANDIGE OF FREELANCER?

Hier volg ik eventjes niet de regels van de kunst en geef ik een aanzet. “Sommigen vinden dat ‘freelancer’ een negatieve bijklank heeft.”

“Sommigen vinden dat inderdaad. Alsof je een soort huurling bent, voor wie het niet uitmaakt voor wie hij werkt als het maar geld oplevert. Maar ‘consultant’ klinkt ook negatief voor sommigen en ‘coach’ klinkt voor veel mensen fluffy. De connotaties die mensen hebben kun je nooit helemaal wegwerken. Ik zeg wel eens dat ik op zelfstandige basis werk, of in onderaanneming.”

“Ondernemer heeft voor mij in elk geval vaak andere connotaties. Ik weet dat dat niet noodzakelijk zo is, maar het impliceert voor mij dat je een bedrijf opstart, met werknemers en in veel gevallen ook een zekere productie.”

“Dan zorg je niet enkel dat jijzelf, maar ook anderen hun boterham kunnen verdienen?”, opper ik. “Ja, en vanuit dat perspectief zie ik mezelf niet als ondernemer. Ik ben gewoon zelfstandige. Maar misschien is dat ook omdat ik nog niet helemaal uitgemaakt heb wat mijn hoofdactiviteit precies moet worden.”

WAAROM IS HET MOMENTEEL ZO POPULAIR OM TE FREELANCEN?

“Er wordt regelmatig gesproken (en geschreven) over de gig economy, he. Wel, ik denk dat er een aantal redenen zijn waarom freelancen momenteel in de lift zit. Veel mensen zijn relatief hoog opgeleid. Bedrijfsstructuren zijn vaak vlakker dan vroeger, waardoor het moeilijker wordt om door te groeien. Misschien hebben die hoogopgeleiden ook net iets meer nood aan variatie en intellectuele uitdaging.” 

“Carrièrepaden worden ook langer. Ik ben 45 en vroeger zou je op die leeftijd misschien stillekes aan beginnen uitkijken naar je pensioen. Maar nu weet je dat je nog 20 jaar zal werken en is het de moeite om nog bewust voor iets anders te kiezen.”

“Aan de andere kant staan bedrijven er ook meer voor open om samen te werken met freelancers. Het heeft voordelen, he, ten opzichte van ‘de payroll’: je kan pieken flexibel opvangen of voor heel specifieke projecten tijdelijk een specialist inschakelen. Dus die populariteit komt van twee kanten, een kwestie van vraag en aanbod.”

WAT INSPIREERT JOU?

“Ik gebruik regelmatig een aantal quotes. Ze gaan allemaal op de een of andere manier over ontwikkeling, ook die van mezelf.” Ik spits mijn oren, want voor een inspirerende quote ben ik altijd te vinden.

  • “We do not learn from experience, but from reflecting on experience.” – John Dewey
  • “The illiterates of the 21st century will not be those who cannot read and write, but those who cannot learn, un-learn and relearn.” – Alvin Toffler
  • “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan.” – Pippi Langkous

Weergaloos toch, die Pippi Langkous. 

Naarmate de avond vordert, wordt het café steeds rumoeriger en dwaalt ons gesprek steeds verder af van het onderwerp ‘het zelfstandigenbestaan’…