In het najaar van 2020 rolde Google een nieuwe feature uit in België: Google for Jobs. In landen als Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Nederland was dat al eerder gebeurd. In de Verenigde Staten werd Google for Jobs zelfs al in 2017 gelanceerd. Het doel? Het makkelijker maken voor werkzoekenden om relevante vacatures te vinden. Waar beter dan in hun geliefde zoekmachine, Google?

In dit artikel lees je wat Google for Jobs precies is en wat het betekent voor jouw vacatureteksten.

Een job zoeken? Gewoon googlen

Google for Jobs is een widget die vacatures uit verschillende bronnen een mooie plaats geeft in de zoekresultaten van Google. Advertenties worden helemaal bovenaan weergegeven, daarna de drie best scorende vacatures, dan pas de organische zoekresultaten.

Een voorbeeld met de zoekterm ‘vacature copywriter Gent’ – januari 2021

Klik je op één van de jobs, dan krijg je summiere info te zien, bedrijfsreviews en een knop waarmee je naar de eigenlijk vacature gaat. 

Wanneer je doorklikt op de link onderaan kom je op een detailpagina. Daar kan je aan de slag met filters en de optie ‘Meldingen voor nieuwe vacatures’ aanvinken. Een eenvoudige, maar vlot werkende pagina.

De Google for Jobs vacaturepagina

Kortom, zoek je werk, dan kan je dat nu simpelweg in Google doen. Als werkgever heb je er een krachtig kanaal bij, àls je erin slaagt om hoog in de zoekresultaten te komen.

Hoe verover je een plaatsje in de top drie?

De widget werkt niet zoals een traditionele jobsite: je kan er geen vacatures op plaatsen. Google moet je vacature oppikken. Daar zorg je voor door drie aspecten aandacht te geven.

  1. De distributie: publiceer je vacature op meerdere kanalen; je eigen website, jobsites met groot bereik, LinkedIn,…
  2. De technische structuur van je pagina: je vacaturepagina moet ‘structured data’ bevatten. Zo weet Google makkelijker wat er in je vacaturetekst staat. Het algoritme kan dan onder meer publicatiedatum, locatie van de job en het dienstverband uitlezen. Dat helpt niet alleen om de resultatenpagina te structureren, maar ook om filters toe te passen. De technische stappen om dit voor mekaar te krijgen, lees je op Google Search Central. Het is lectuur voor web developers.
  3. Een sterke vacaturetekst: hieronder lees je hoe je je vacaturetekst optimaliseert voor Google.

Wat betekent Google for Jobs voor jouw vacaturetekst?

Wil je hoog scoren in Google, volg dan deze vijf tips.

  1. De dagen van de Marketing Jedi, Guru of Ninja zijn geteld. Niemand kan raden welke hippe functietitel jouw bedrijf bedacht. Daarom zoekt iedereen gewoon op de zoekterm ‘Marketeer’. En dat is meteen de beste reden om een standaard functietitel te kiezen voor jouw vacature. Zo wordt ze beter gevonden. Vermijd ook afkortingen als Jr. of Sr.
  2. Maar je tekst nu volproppen met de zoekterm ‘Marketeer’ is uit den boze. Zowel het Google-algoritme als de mensen die het lezen, knappen erop af. Gebruik daarom synoniemen van je keywords of andere woorden die de context van de rol duidelijk maken. 
  3. Kom meteen ter zake in de introductie. De zoekresultaten tonen immers enkel de eerste regels van jouw vacaturetekst. Het zijn die regels die de potentiële kandidaat moeten overtuigen om door te klikken. Alle moeite die je hebt gestoken in het verschijnen in de zoekresultaten, moet hier verzilverd worden. Begin daarom niet met je bedrijfsgeschiedenis, maar met het antwoord op vragen als ‘Welk doel vervul je in deze rol?’ en ‘Waar haal je je voldoening uit in deze job?’.
  4. Beantwoord zoveel mogelijk vragen die potentiële kandidaten hebben. Dat is niet enkel interessant voor de kandidaten, het helpt je ook hoger in de zoekresultaten te verschijnen. Hoe langer mensen op je vacaturepagina blijven plakken, hoe beter namelijk. Maar hou het uiteraard relevant.
  5. Geef zoveel mogelijk concrete info. Een adres ingeven is beter dan enkel de stad. Het salaris meegeven helpt ook. Dat is niet evident, maar helpt wel om hoger te ranken en dus door meer potentiële kandidaten gezien te worden. 

Deze tips in de vingers krijgen in een workshop? Of liever een copywriter aan het werk zetten voor je vacatures?