Heb je ook al gemerkt dat veel vacatureteksten met een bombardement aan vragen beginnen? Vraag je je ook af waarom dat eigenlijk zo is? Denk je ook dat het wel goed zou zijn om het eens anders aan te pakken? Vind je het ook vervelend dat dit nu al de vierde vraag is? Lees dan vooral verder! 😉

Ik maak er een persiflage van. Maar ik wil je ervoor warm maken om het anders te doen. Dat is namelijk een goede manier om je vacature te onderscheiden van de vele andere.

Te veel vacatures beginnen met vragen die de lezer vermoeien en die dan ook nog eens vertrekken vanuit de jobvereisten. In een markt waarin de kandidaten het voor het kiezen hebben, lijkt het mij beter om dat niet te doen. Want dan vertrek je uit je eigen ‘what’s in it for me’ en niet die van hen.

Een fictief voorbeeld, lichtjes overdreven: “Op zoek naar een uitdagende job? Ben je sterk in administratie én sales support? Zit creativiteit, problem-solving en resultaatgerichtheid in je DNA? En ben je een veelzijdige talenknobbel zonder 9-to-5-mentaliteit? Dan ben jij de persoon die we zoeken!” Op een of andere manier is het historisch zo gegroeid dat vacatures met dergelijke vragen beginnen … De vacature beginnen met een andere vraag? Prima! Hieronder lees je nog een aantal andere ideetjes.

A ja, AIDA

Elke copywriter kent het AIDA-model. De letters staan voor Attention, Interest, Desire en Action. Een eenvoudig principe: je trekt de aandacht van je lezers, wekt hun interesse, trekt de FOMO-kaart en zet ze zo in beweging. In het geval van de vacaturetekst is die beweging uiteraard ‘solliciteren’.

Het is een simpele, effectieve techniek. Een echte klassieker binnen marketing. En marketing heeft tegenwoordig veel raakvlakken met HR. Denk maar aan candidate experience, candidate journey en tig andere concepten. Zoals andere marketingtechnieken, heeft ook AIDA een plaats binnen rekruteringscommunicatie. Benader je vacaturetekst dus zeker eens met die bril op. Want het eerste wat je moet doen, is je lezer overtuigen om verder te lezen. Overweeg bijvoorbeeld deze ‘binnenkomers’ als een alternatief op vragen die vertrekken vanuit de jobvereisten.

Haal je beste quote boven

“The best place to hide a dead body is on the 2nd page of Google. Veel bedrijven worstelen dus terecht met dit belangrijk vraagstuk: ‘Wat moet ik precies doen om hoger te ranken in zoekmachines?’ Als SEO Consultant geef jij een antwoord op die vraag. Zo zet je je technische en analytische skills in om bedrijven te laten groeien.”

Bedenk een doemscenario

“Wat zou er gebeuren als bedrijven – van kleine zelfstandige tot multinational – geen krediet konden krijgen? Het zou het bijzonder moeilijk maken voor hen om te groeien of te investeren in duurzamer ondernemen. Zet jij je data-analyse skills in om onze prijszetting te optimaliseren, dan draag je ertoe bij dat we ondernemers op een gezonde manier kunnen blijven helpen.”

Start with the why

Op de website van Simon Sinek lees je hoe hij anderen wil inspireren om met meer plezier te werken. Hij keek hiervoor naar bekende figuren en kwam tot het besef dat ze allen vertrokken vanuit de belangrijkste vraag: ‘Waarom?’ Wel, het antwoord op die vraag lees ik graag aan het begin van een vacaturetekst. Waarom zou ik deze job doen?

“Als bouwondernemingen een beter zicht hebben op hun cijfers én hun processen efficiënter maken, zijn hun projecten winstgevender. Als ERP-Consultant is dat precies waar je hen bij helpt.”

Benoem een misvatting of een taboe

Deze klinkt tricky, he? Ik zag onlangs een rekruteringscampagne voor FOD Financiën met een leuk concept. Wat kreeg je te zien? De vraag “Toch niet bij de belastingen?” Je kan het je zo voorstellen: je begint bij de belastingsdienst te werken en krijgt van vrienden deze verbaasde repliek. Uit het leven gegrepen, dus voilà: aandacht.

Een ander voorbeeld, geschreven voor een financiële instelling, gericht naar jonge starters:

“Wees gerust, bij ons werk je niet tussen een bende Gordon Gekko’s. En mocht de Wolf of Wall Street hier solliciteren, we zouden hem niet aannemen. Al zouden we het moeten overwegen als hij sterk was in data-analyse, want zo’n skills komen we momenteel te kort.”

En denk aan Google

Wie via Google een job zoekt, krijgt 3 vacatures te zien. De Google for Jobs-widget toont die net onder de advertenties, boven de organische zoekresultaten. Klik je op een van de vacatures dan zie je een korte omschrijving. Die leest Google uit vanop de vacaturepagina. Een voorbeeld:

In dit voorbeeld valt me iets op. De hele preview is één zin (die niet zo vlot leest omwille van de haakjes) en die staat er dan ook nog eens niet helemaal op. Deze tekst is zeker geen uitzondering. Probeer maar eens uit welk resultaat je krijgt als je ‘vacature’ intikt op google.be, gevolgd door een functietitel.

Wat Google oppikt van je vacaturetekst lijkt misschien een detail, maar elk detail telt. Of je intro nu netjes binnen de snippet past of niet, zorg ervoor dat hij uitnodigt om door te klikken. Ook LinkedIn, andere jobsites en platformen tonen trouwens vaak het begin van je tekst als preview.

Laat je die krachtige intro schrijven liever aan een copywriter over? Dan hoef je enkel nog een intro te vinden voor een mailtje aan mij. Tot dan!