Een carrièrepad brengt je soms langs nieuwe wegen

Zelfs als je je job echt graag doet, kan een nieuwe uitdaging onweerstaanbaar zijn. Zeker als je daarin alle kennis en vaardigheden die je opbouwde meteen kan toepassen. Op dat punt staat Koen, die je daar graag meer over vertelt.

Welke functie heb je momenteel bij KBC Verzekeringen, Koen?

Ik beheer de applicaties die onze operationele schadediensten en onze verzekeringsagenten gebruiken. Is er een technisch probleem of een ander issue dan zal ikzelf of één van mijn collega’s dat verhelpen.

Daarnaast ben ik als applicatiebeheerder ook betrokken bij projecten, business analyses, acceptatietests, … De job is heel gevarieerd omdat elke wijziging of optimalisatie wel raakvlakken heeft met de applicaties die we gebruiken. Een projectteam is altijd een mix van zeer diverse functies en dat maakt het plezant. Je leert nieuwe mensen kennen, bouwt een netwerk op en komt in aanraking met nieuwe standpunten.

Deze job doe ik nu een tiental jaar en ik heb het altijd bijzonder graag gedaan, maar binnenkort stap ik toch in een nieuwe uitdaging. Ik word Functioneel Analist voor dataprojecten in het kersverse datateam van KBC Verzekeringen.

Vanwaar de switch van applicatiebeheer naar data?

Data is een hot topic, een grote uitdaging waarin ik mijn meerwaarde wil bewijzen. Een aantal jaar geleden moest ik in het kader van een project een data feed opzetten. Data uit de applicaties die ik beheer moest terechtkomen op een centrale plaats vanwaaruit sindsdien rapportering gebeurt. Toen dacht ik ‘Hoe begin ik daaraan?’ Door dat uit te zoeken groeide mijn fascinatie.

Welke data hebben we? Waar zit die? Hoe denk je na vanuit een rapporteringsnood? Ik ben daar gewoon graag mee bezig. Dat ik ook inhoudelijk veel kennis heb rond het schadeluik binnen verzekeringen is interessant in projecten. Tegenwoordig ligt de nadruk vaak op skills, maar kennis is absoluut een grote meerwaarde.

Is het voor jou een must om bij je werkgever te kunnen doorgroeien?

Het is zeker een voordeel om eens iets anders te kunnen doen en een stap vooruit te zetten zonder van werkgever te veranderen. Voor mij is het extra praktisch omdat ik dichtbij woon. Bovendien is KBC een goede werkgever, dus blijf ik graag. In kleinere bedrijven heb je bijvoorbeeld minder verlofdagen en meestal minder flexibiliteit.

KBC biedt medewerkers gelukkig veel ondersteuning om door te groeien. Er is een groot aanbod inhoudelijke opleidingen, maar ook opleidingen rond soft skills: communiceren, organiseren, leidinggeven, …

Zelf kies ik er af en toe een korte module uit. Soms uit pure nieuwsgierigheid. Soms omdat er een nieuwe uitdaging op me af komt en ik zelf op zoek ga naar een passende opleiding. Het komt ook voor dat KBC vanuit haar strategie alle medewerkers nieuwe skills wil bijbrengen. Iedereen wordt nu bijvoorbeeld verwacht om de training rond data literacy te volgen.

Wat vind je nog belangrijk in je job?

Ik heb gemerkt dat een goede leidinggevende een groot verschil maakt. Ook al werk ik nu in een zelfregulerend team met ervaren collega’s, toch zien we dat we een coach nodig hebben. Iemand bij wie je altijd terecht kan als je met iets zit, die altijd respectvol en constructief mee zoekt naar oplossingen. In mijn traject bij KBC heb ik daarin altijd geluk gehad.

Heb je tips voor mensen die een carrière bij KBC Verzekeringen overwegen?

Zet vooral in op een aantal cruciale skills ontwikkelen: efficiënt communiceren met iedereen, omgaan met verandering, voortdurend bijleren, een netwerk opbouwen, … Dat komt van pas omdat alles voortdurend in beweging is en je samen met je collega’s nieuwe wegen moet bewandelen. Dan zal het lukken om goede oplossingen te vinden voor de uitdagingen die nu nog ongekend zijn.

Maar ik zou zeggen ‘Niet teveel zorgen maken’. Als je aan een uitdaging begint, moet je die tijd geven. In de teams rond mij zie ik veel bereidheid om elkaar te helpen en tenslotte leert iedereen elke dag nog bij.

Net als Koen aan de slag gaan bij KBC Verzekeringen? Bekijk hier onze vacatures.