Reizen en innoveren hebben veel met elkaar gemeen

Wie graag reist, heeft wellicht heel wat skills die van pas komen bij innovatieprojecten. Dat is althans zo voor Kristof Oliviers. Hij vertelt je wat de gemene noemers zijn en hoe hij reizen combineert met zijn job bij KBC.

Wat doe je precies bij KBC?

Ik leid een strategisch innovatieproject rond woningkredieten. We merken namelijk dat de noden van klanten veranderen. Tegelijk zijn er nieuwe digitale  mogelijkheden. Die twee vaststellingen zijn het uitgangspunt voor dit project. We willen een volledige nieuwe digitale propositie uitwerken. Dat proces leid ik van a tot z.

Je bent ook mede-oprichter van Along Came an Elephant. Kan je daar meer over vertellen

Along Came an Elephant is de reisblog en -website die ik 5 jaar geleden oprichtte samen met mijn vrouw. We reizen vaak. We begonnen er een website over omdat zij fantastische foto’s maakt en ik graag schrijf. En omdat we merkten dat mensen geïnteresseerd zijn in onze reisverhalen. Noem het gerust een uit de hand gelopen hobby.

In 2020 waren we genomineerd voor een Belgian Travel Blog Award, maar wonnen niet. In 2021 wonnen we er twee 🙂 Het is uitkijken naar 18 maart, dan worden de winnaars voor 2022 bekend gemaakt. Spannend, want we maken kans in drie categorieën.

Vanwaar die passie voor reizen?

Dat hebben zowel ikzelf als mijn vrouw niet mee van thuis uit. Bij ons bleef vakantie beperkt tot een jaarlijkse trip naar de Belgische kust, bij mijn vrouw was dat naar Zuid-Frankrijk. Toen we elkaar leerden kennen, deden we ook eerder citytrips. De grote reizen kwamen later.

Eigenlijk is dat stoemelings begonnen toen mijn vrouw de kans kreeg om een aantal maanden in de VS te werken. Dat was in 2012. Ik ging toen mee en vanaf dan hadden we de smaak te pakken.

Wat is voor jou de gemene noemer tussen reizen en de skills die je toepast in je job?

Ik denk aan verschillende dingen. In eerste instantie nieuwsgierigheid en een open blik houden. Als je reist, zie je hoe mensen samenleven en andere maatschappijen ingericht zijn. Zo merk je dat er verschillende wegen zijn om tot een gelukkig leven te komen. In innovatieprojecten is het ook zo dat er verschillende manieren zijn om tot een bepaald resultaat te komen. De combinatie van een brede blik met een daadkrachtige focus op het eindresultaat werkt het best.

Een ander aspect is snel schakelen bij onvoorziene omstandigheden. Bij onze eerste mini-roadtrip naar de VS werkte onze creditcard niet. We waren vergeten door te geven aan de bank dat we ze ook in het buitenland wilden gebruiken. Meteen een probleem voor ons strak reisschema, want zonder creditcard konden we geen huurauto regelen. Toen hebben we met de  verhuurmaatschappij onderhandeld voor een tussenoplossing tot de bank onze creditcard kon vrijgeven voor gebruik in het buitenland. Zo’n onvoorziene omstandigheden heb je ook in innovatieprojecten.

En dan denk ik meteen ook aan niet panikeren. Je leert dat alles wel opgelost raakt als je kalm blijft. Toen we in Zuid-Afrika plots oog in oog stonden met een mannetjesolifant op een grindweg brak het angstzweet ons uit. Gelukkig zaten we in een auto en lukte het om weg te rijden. De positieve noot, we hadden meteen een naam voor onze website.

Reizen hielp mij persoonlijk ook om op een meer open manier om te gaan met mensen. Vroeger was ik nen binnenfretter. Nu praat ik makkelijker met anderen. Ook met mensen die ik niet ken, of dat nu op het werk is of op een ander continent. En dat helpt om oplossingen te vinden voor problemen. Je moet niet alles zelf oplossen.

En nog iets 🙂 De  geijkte paden verlaten. Het cliché van out-of-the-box denken eigenlijk. Omdat we zo graag reizen, wilden mijn vrouw en ik liever met z’n tweetjes naar New York dan een huwelijksfeest geven. Niet omdat we niet van traditie houden, we vinden traditie wel belangrijk. Maar we hebben dat toch gedaan, ook al vonden onze ouders dat vreemd.

Heb je nog wel genoeg tijd om te reizen?

Ja, daar heb ik voldoende verlofdagen voor. Meestal kom ik uit op een aantal tussen de 30 en 35 dagen per jaar. Een groot deel daarvan gebruik ik om op reis te gaan. Elk jaar maak ik een reis binnen Europa en een naar een ander werelddeel. Ook tijdens de coronabeperkingen ben ik op reis gegaan, al was dat dan in de buurlanden. Maar zoals velen toen gemerkt hebben: je moet niet naar de andere kant van de wereld gaan om mooie plaatsen te zien en interessante mensen te ontmoeten.

Ik heb ook het geluk dat mijn collega’s begrijpen hoe belangrijk reizen is voor mij. Zij stellen zich flexibel op. Ik zorg voor een duidelijke overdracht en we maken goede afspraken, zodat alles vlot blijft lopen als ik een week weg ben. Omdat mijn vrouw en ik geen kinderen hebben, kunnen we onze reizen plannen wanneer we willen. Zo lukt het ook om slim gebruik te maken van feestdagen zoals een Paasmaandag om er eens een week tussenuit te zijn zonder 5 verlofdagen op te gebruiken. Nu, in mijn functie lukt dat, ik besef ook dat dat niet in elke job kan.

Merk je dat veel collega’s hun batterijen opladen door te reizen?

Zeker, in alle niveaus van de onderneming zijn er reislustigen. Natuurlijk heeft niet iedereen een passie voor reizen. Maar ook de mensen die niet graag reizen weten wel wat gedaan met hun verlofdagen 🙂

We hebben ook ‘glijtijd’: als je langer werkt dan van jou verwacht wordt, worden je uren opgeteld tot je een extra dag verlof kan nemen. Zo kan je tot 7 dagen extra verlof opnemen per jaar, maar dan wel maar 5 dagen in een keer. Die dagen gebruik ik als ik eens familie moet helpen of als er iets in huis hersteld moet worden.

Daarnaast kan je ook twee keer per jaar een extra dag verlof ‘kopen’ met brutoloon. Dat is deel van ons cafetariaplan. Zelf heb ik dat nog niet gedaan omdat het nog niet nodig was.

Zoek jij nog versterking in je team?

We zoeken momenteel een Procesmanager Woningkredieten voor ons innovatieproject. Maar eigenlijk leren we iedereen graag kennen die kennis heeft van woningkredieten en interesse heeft in innoveren. Ook als het gaat over nieuwe mensen verwelkomen in mijn team hou ik graag een open blik.

Benieuwd naar al onze vacatures bij Banking Products? Of naar de reisblog?