Topsport combineren met een job bij KBC, Lander Hendrickx vertelt er meer over

Lander wou niet elke dag van 7u tot 20u werken om carrière te maken. Logisch voor iemand die zwemt op hoog niveau. Bij KBC vond hij een job die hij kan combineren met topsport én met zijn professionele ambities. 

Wat doe je precies bij KBC?

Ik werk als Expert Digitaal Bankverzekeren, een hele brede functie. Ik help klanten met vragen rond verzekeren, betaalverkeer, sparen en beleggen. Dat is vooral goed luisteren en de link leggen met de oplossingen van KBC. Maar ook proactief meedenken met de klant. Ik ben nu veel skills aan het ontwikkelen die ik doorheen mijn hele loopbaan kan gebruiken.

Hoe kwam je bij KBC terecht?

Het bankwezen en financiële markten, dat zijn zaken die mij altijd al interesseerden. Ook duurzaamheid vind ik belangrijk. En omdat ik een job bij één van de grote constultancy firms niet zag zitten, solliciteerde ik bij KBC. Ik wou niet elke dag van 7u tot 20u werken.

De job leunt aan bij mijn interesses en ik kan hier veel bijleren. Ik ga ook gewoon heel graag om met mensen. Dus mensen helpen – aan het loket, via telefoon, via mail of tijdens een afspraak op kantoor – dat  sprak mij aan.

En hoe is de ‘expectation vs reality’?

Dat zit goed. Ik voel me enorm ondersteund door mijn collega’s. Zelfs nog voor mijn eerste werkdag, had ik al verschillende collega’s gezien of aan de lijn gehad. Ik voelde me meteen deel van het team. Ik werk in Haacht en daar werken mensen met diverse expertises. Er is altijd wel iemand die me kan helpen als ik een heel specifieke vraag krijg van een klant.

Wat me ook aanspreekt in de bedrijfscultuur is het klantgericht denken. Als je dat onder de knie hebt, zijn er daarna veel doorgroeimogelijkheden binnen KBC. Voor mezelf denk ik bijvoorbeeld aan private banking of asset management.

Veel mensen hebben onterecht het beeld dat je een saaie bureaujob doet als je bij een bank werkt. Zelfs ik dacht dat ik ‘s avonds moe zou thuiskomen en minder energie zou hebben om te sporten. Maar dat is niet zo. Eigenlijk is de reality beter dan mijn expectations.

Dus je bent tevreden over je start?

Ja, mijn onboarding verliep goed. Dat was een combinatie van live lessen, online opleidingen en leerpakketten die ik zelf moest doornemen. Natuurlijk komt er ook af en toe een collega naast mij staan om te helpen. Ik heb een digitale coach en een mentor. Het gevoel dat bij mij overheerst, is dat ze blij zijn dat ik erbij gekomen ben en dat ze willen dat ik lang blijf.

Vertel eens iets over je sportambities

Ik wil nog minstens één Belgisch record breken, dat van de 200 meter rugslag in het 50-meterbad. Het scheelt nu een halve seconde 🙂

Ik heb al een aantal Belgische records op mijn naam, was onlangs 14e op het Europees Kampioenschap zwemmen en heb 2 keer bijna de Olympische Spelen gehaald. Ik train nog altijd bij Leuven Aquatics en Brigitte Becue is mijn coach. Als alles goed gaat, denk ik dat ik nog een aantal topprestaties in mij heb. Dus ja, ik heb zeker nog sportambities.

Hoe lukt het om die te combineren met je job?

Ik ben de puzzel nog volop aan het leggen. Voltijds werken is helemaal anders dan mijn leven als student. Ik moet trainen, herstellen, eten en voldoende slapen nu nóg beter plannen. Soms begin ik wat vroeger te werken en soms net wat later.

Als topsporter heb je altijd een heel individueel schema. Dat hangt van verschillende zaken af. Sowieso, hoe aangenamer je omgeving en hoe minder belastende prikkels je moet verwerken, hoe beter je kan presteren.

En je professionele ambities?

In de job die ik nu doe, wil ik eerst ontdekken wat ik leuk vind en wat ik goed kan. Vanuit deze rol krijg ik een breed zicht op de activiteiten binnen KBC, want ik help klanten met veel verschillende vragen. Eens ik mijn talenten ken en mij bewezen heb, wil ik zeker doorgroeien. Er zijn veel mogelijkheden.

Wat raad je anderen aan die een job zoeken?

Check eens de apps van KBC en beeld je in dat iemand daar niet goed mee kan werken. En dat die het moeilijk vindt om z’n bankzaken te regelen. Zou jij die persoon daar dan graag bij helpen? Dan is mijn job bijvoorbeeld iets voor jou.

Net als Lander aan de slag gaan bij KBC? Check onze vacatures.